Een tijdje geleden zag ik op Discovery channel een spotje over de WSPA die zich inzet voor dieren in nood, onder andere dansende beren. Toen ik het spotje zag ging er een schok door me heen, tenslotte ben ik zelf virtueel een beer en ik kan niet zien hoe mijn “soortgenoten” gemarteld worden om tot dansende beren gemaakt te worden.
Dansende beren
De WSPA vraagt om de laatste dans.
Gestroopt uit het reservaat, gescheiden van zijn moeder en nog maar een paar weken oud, ondergaat ook deze beer hetzelfde ellendige lot als 1200 soortgenoten in India. Zij worden gedwongen om gemiddeld 12 uur per dag te ‘dansen’ op hun achterpoten om toeristen te vermaken. Een gruwelijke traditie die nog steeds dagelijks in India te vinden is.
Wildvang
Uit onderzoek is gebleken dat de wildvang van beren nog steeds weelderig bloeit in India. Daar begint voor de vaak zeer jonge beertjes die zijn gevangen om als dansende beer te gaan dienen, het leed. Stropers doden de moederbeer om het jong te kunnen grijpen. De lange reis die het vervolgens af moet leggen om naar zijn nieuwe eigenaar gebracht te worden, duurt soms dagen. Om geen verdacht gedrag te vertonen -het stropen van beren is immers illegaal- kijken de handelaren tijdens de reis niet om naar de beertjes, die verstopt zitten in kisten of koffers. Daardoor komt een deel al tijdens de reis om van honger, dorst of angst. De diertjes die de reis doorstaan, staat een verschrikkelijke lijdensweg te wachten.
Trainingsmethoden
Vanwege de heimwee naar hun doodgeslagen moeder eten de jonge beren wekenlang niet. Dit veroorzaakt opnieuw een grote sterfte onder de populatie. Een klein deel van de beren accepteert noodgedwongen de nieuwe omgeving en begint weer te eten. Dan wordt een start gemaakt met de gruwelijke training.
De meedogenloze nieuwe eigenaar boort, zonder verdoving, met een gloeiendhete priem een gat dwars door de neus. Door dit gat wordt een smerig touw geperst. Dit touw wordt gebruikt om het slachtoffertje onder controle te kunnen houden.
Vaak worden -ook zonder verdoving- alle tanden en kiezen getrokken, om te voorkomen dat de eigenaar zich zou kunnen verwonden.
Om het dier zover te krijgen dat het zijn pootjes optilt, wordt er geslagen met slokken. Om het dier te dwingen rechtop te staan, wordt er hard gerukt aan het touw door de neus.
Uiteindelijk moet hij urenlang, met rauwe, bloedende voeten, in de brandende zon voor toeristen ‘dansen’. Doodsbang van de enorme drukte van mensen en verkeer.
De helpende hand van de WSPA
De WSPA ziet het als haar taak om zoveel mogelijk beren uit handen van de gewetenloze uitbaters te redden. Maar met het weghalen van de dieren is het probleem nog niet opgelost. Daarom wordt er naar passende opvang in speciaal hiervoor opgezette reservaten gezocht. Daar worden de beren deskundig, geduldig en zeer liefdevol verzorgd. De WSPA neemt veel van de kosten voor (medische) verzorging en voeding voor haar rekening.
Ook wordt de Indiase regering aangespoord haar verantwoordelijkheid te nemen. De WSPA heeft aanbevelingen gedaan om:
De illegale wildvang van jonge beren uit te bannen, door strengere controles.
Alle overgebleven dansende beren in India te registreren, zodat er geen nieuwe, uit het wildgevangen dieren meer kunnen worden ingezet;
De WSPA land ter beschikking te stellen om nieuwe reservaten voor opvang te kunnen opzetten;
De uitbaters van dansende beren om te laten scholen, zodat ze andere bronnen van inkomsten hebben en er geen economische noodzaak meer is voor dit dierenleed.
De helpende hand van u
Hoewel er al een groot aantal dieren zijn bevrijd en opgevangen, is er nog een lange weg te gaan. Zolang er in de straten van India nog dit soort vreselijke dierenmishandeling plaatsvindt, zal de WSPA doorgaan met actievoeren. Er moeten nog honderden beren bevrijd worden, die op dit moment nog ernstig lijden. Om dit te kunnen realiseren is geld nodig. Hiervoor rekenen wij op de steun van alle dierenliefhebbers die de beren in India een warm hart toedragen.
Daarnaast wil de WSPA alle toeristen die op vakantie gaan naar India vragen, melding te maken van dansende beren die zij tijdens hun reis zijn tegengekomen. Naast meerdere landen in AziĆ«, kunt u ook dansende beren tegenkomen in landen als Pakistan, Rusland, Bulgarije, RoemeniĆ« of Turkije. U kunt in dat geval contact opnemen met de WSPA en uw ervaringen met vermelding van plaats, datum en liefst foto’s of videobeelden, doorgeven.